Lån til kolonihavehus

Der kan være behov for et lån til et kolonihavehus, hvis du går og drømmer om grønne fingre og idyllisk stemning i en kolonihave. Der er noget hyggeligt og enestående ved at have et kolonihavehus, men det er selvfølgelig ikke gratis at få en kolonihave. Alt koster penge, og det koster også at blive del af en kolonihave.

Er du på udkig efter det helt rigtige kolonihavehus, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Det gælder især et lån til et kolonihavehus, der på flere punkter er en smule anderledes. Et lån til en kolonihave kan være en god måde at finansiere købet af et kolonihavehus på, men det er selvfølgelig vigtigt, at du har helt styr på, hvordan du kan låne penge til en hyggelig kolonihave.

 

Et kolonihavehus er anderledes på flere punkter

Når vi tænker på et kolonihavehus, forbinder vi det ofte med et lille hyggeligt hus, der typisk kun består af et enkelt rum. Det er ikke huset, der er vigtigt. Det er alt det udenom. Et kolonihavehus er en form for fritidsbolig, men det er dog stadig anderledes fra et sommerhus. Der er væsentlig mindre plads, og det er ikke altid, der er rindende vand. Til gengæld er der plads til at dyrke og plante alverdens fantastiske ting. Det er typisk det, der er tiltalende.

Ud over at selve boligtypen er anderledes, er der også forskel på ejerforholdet for grunden. Typisk lejer man sig ind på grunden. Grunden vil typisk være ejet af kommunen, staten eller en anden offentlig myndighed. Det betyder, at du køber huset, der står på grunden, når du køber et kolonihavehus, men du får kun lov til at eje grunden, det står på. Du vil ikke komme til at eje havelodden (grunden). Der kan også være kolonihaveforeninger, hvor du både kan købe grunden og huset, der står derpå. Det vil dog typisk være den anden sammensætning, der er mest normal. Det er derfor denne type, der vil blive behandlet i dette indlæg.

Læs også: Lån til sommerhus

 

Lån til kolonihavehus kan ikke gøres via et nyt realkreditlån

Hvis du overvejer at købe et kolonihavehus, skal du finde ud af, hvordan det er lavet i den forening, du overvejer. Hvis det er en kolonihaveforening, hvor du køber huset, men lejer grunden, er der nogle bestemte regler, når det kommer til at skulle låne penge til at finansiere købet af kolonihavehuset. Når du skal have et lån til en kolonihave, har du ikke mulighed for at tage et realkreditlån i et realkreditinstitut, ligesom hvis du ville købe en bolig eller et sommerhus.

Når du køber et hus, har du typisk mulighed for at finansiere 80 % af købesummen med et realkreditlån. Ved et sommerhus vil det i stedet være 60 % af købesummen. 5 % af købesummen skal typisk være til udbetaling, hvor de resterende procenter af købesummen kan finansieres med et boliglån i banken. Denne finansieringssammensætning kan du dog ikke benytte dig af, når du skal have et lån til et kolonihavehus.

Dette skyldes, at du ikke kommer til at eje grunden, som kolonihavehuset står på. Når man skal have et realkreditlån, er det en betingelse, at der skal gives pant i fast ejendom. Dette gælder også for jordlod. Det betyder, at både grunden og huset skal være ejet af dig, før realkreditinstituttet kan få pant i det. Når dette ikke er tilfældet med et traditionelt kolonihavehus, hvor du ikke kan leje grunden, er du nødt til at benytte dig af alternative finansieringsmuligheder.

Skulle det i stedet være en samlet pakke, du har mulighed for at købe, hvor du både køber grund og huset derpå, er der her i stedet tale om en andelskolonihave, da du køber en andel af grunden. I dette tilfælde vil der gælde de samme regler, som hvis det var en andelsboligforening.

 

Indhent gratis og uforpligtende lånetilbud

- og få svar inden for 24 timer

Indhent lånetilbud

 

I banken kan du få et lån til et kolonihavehus

Når du skal have et lån til et kolonihavehus, kan du være nødsaget til at benytte dig af andre muligheder. Det betyder ikke, at det er svært at finde en låneudbyder. Det kan blot betyde, at det er dyrere at få et lån til en kolonihave, sammenlignet med hvis du kunne låne pengene som et realkreditlån.

Et alternativ, mange vælger at benytte sig af, er at låne pengene i banken. Når du skal låne penge i banken, vil det typisk være med et huslån. Det betyder, at banken får pant i selve kolonihavehuset, der står på grunden. På den måde har banken fået sikkerhed i huset, når du skal låne penge. Det har kun en betydning for dig, hvis du ikke overholder betalingerne til banken.

Betaler du ikke dine ydelser, har banken ret til at smide dig ud af huset og sætte det på tvangsauktion. Derudover har de også ret til at overtage lejemålet af grunden, som kan indgå som en del af købsaftalen, når kolonihavehuset sælges på tvangsauktion. Hvis du ikke skulle kunne betale dine ydelser, betyder det, at du ikke bare kan droppe kolonihavehuset og lade det overgå til banken, men stadig få glæde af kolonihaven, som du lejer. Lejeaftalen vil blive overtaget af banken, og du vil ikke få en til hverken haven eller huset på grunden. Det er derfor en rigtig god idé at overholde sine betalingsaftaler.

Læs også: Huslån – Flere typer 

 

Din friværdi kan fungere som et lån til kolonihave

Har du allerede et almindeligt hus eller et sommerhus, hvor du har et boliglån til, kan du tage et lån i friværdien for at finansiere dit nye kolonihavehus. Dette er en god smutvej til at kunne finansiere et lån til en kolonihave med et realkreditlån. Har du et realkreditlån, hvor der er friværdi nok til at kunne låne pengene til dit kolonihavehus, er der mulighed for dette.

Det betyder, at du godt kan finansiere dit kolonihavehus med et realkreditlån, hvis det er et lån, du allerede har i forvejen med et andet hus. Dette gælder også, hvis du har friværdi i et boliglån i banken. Det billigste vil dog være at benytte sig af friværdien i dit realkreditlån, da der typisk vil være den laveste rente på dette lån.

Læs også: Lån i friværdi

Lån til dine boligdrømme

- også hvis banken siger nej!

Indhent lånetilbud
Cookie mærket